Rajzanak a szentjánosbogarak

//Berényi Attila
szentjanosbogarrajzas.240629

Szentjánosbogár-rajzás Salgótarján közelében 2024. június 25-én este. A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen a bogarak mozgása fénycsíkokként látható. fotó: MTI / Komka Péter

A nyár egyik éjszakai látványos jelentése a szentjánosbogár rajzás. Az érdekes élőlényeket itt-ott Dunaharasztin is meg lehet figyelni, de nagy számban például a soroksári Botanikus kert speciális sétáin lehetett gyönyörködni bennük.

A szentjánosbogarak június végén, július elején rajzanak. Ez nagyjából 10 napon keresztül tart. Éjszaka a kertekben fényes pontként repülve keresik párjukat. A párzás után a nőstény három nap alatt 50-100 petét rak le és az élete itt véget ér. A petékből 20-35 nap múlva lárvák kelnek ki, amelyek egy-két évig tartó sokszori vedlés után érik el végleges, 25 mm-es hosszukat, majd bebábozódnak.

Fényüket az úgynevezett biolumineszcencia jelenségnek köszönhetik. Egy speciális kémiai, biológiai folyamat megy végbe, amelynek eredménye az aprócska fény, amit a szentjánosbogarak általában alsó két hasi szelvényükön keresztül bocsátanak ki. Még arra is képesek, hogy szabályozzák az oxigénáramlást, és általában egy órán keresztül világítanak esténként.

Az ország több pontján szerveztek speciális, bogárleső túrákat. azonban ezek már véget értek. Akinek van kedve és türelme, sötétedés után, Dunaharaszti fénytől védett területein, például a Sport-sziget egyes részein még találkozhat szentjánosbogarakkal, de már csak egy-két napig lehet bennük gyönyörködni.

(turista.hu, dho)