Fellépnek a gyermekeket alkohollal kiszolgálókkal szemben

//Tóth Gábor
reszeglany_freepik_vermenkodenis_231116

Képünk illusztráció. forrás: vermenko denis

A Pest Vármegyei Kormányhivatal fogyasztóvédői rendszeresen ellenőrzik a vendéglátó-ipari egységek, az áruházláncok, boltok gyakorlatát. Mások mellett azt is tesztelik, hogy kiskorúakat kiszolgálnak-e szeszes itallal.

Tarnai Richárd főispán a Pest Vármegyei Kormányhivatal közleménye szerint szomorú tényként értékelte, hogy a 40 ellenőrzött esetében 19 alkalommal – tehát 47,5 százalékban – kiszolgálták a fiatalkorúakat alkohollal. A szakemberek az ellenőrzéseket üzletekben, vendéglátó-ipari egységekben, benzinkutakon végezték. Megállapították, hogy az eladók fizetéskor nem kérdezték meg a fiatalokat az életkorukról és nem szólították fel őket annak hitelt érdemlő igazolására – egészítette ki.

A fogyasztóvédelmi hatóság összesen 6.550.000 forintos bírságot szabott ki, tehát a jogsértés átlagosan több mint 360 ezer forintba került az elkövetőknek.

„Nem éri meg kockáztatni, a jogszabályokat minden esetben be kell tartani. Gyermekeink testi és lelki egészsége mindennél fontosabb, azt óvni kell. A fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre a jövőben is nagy szükség lesz” – nyomatékosított Tarnai Richárd.

(Pest Megyei Kormányhivatal)