Ha november akkor Movember – kampány a férfi egészségért

//Berényi Attila
movember_freepik_201910

forrás: freepik

A november a prosztatarák elleni küzdelem hónapja is. 2008 óta szervez ilyenkor kampányokat a MentsManust Mozgalom, Dunaharasztin pedig ingyenes szűrővizsgálatok voltak.

A prosztatarák korai stádiumban tünetmentes, épp ezért veszélyes – azonban ebben a szakaszban még jó eséllyel gyógyítható. Ezért kell a szűrés, amely történhet hagyományos úton és akár egy vércsepp elemzésével is. A szakértők azt ajánlják, hogy 45 éves kor felett minden férfi évente vizsgáltassa meg magát. Ez életet menthet.

Dunaharasztin éppen a napokban ért véget a minden évben megrendezett, ingyenes prosztata szűrő kampány. Az itteni, állandó lakcímmel rendelkezők vehettek részt a térítés mentes szűrésen.

A MentsManust Mozgalom közben országosan szervez akciókat. Jelképük a bajusz. Sőt ilyenkor azt is szokták kérni, hogy a pasik ebben a hónapban ne borotválják le az orruk alatti arcszőrzetet, így felhívva a figyelmet a prosztatarák kockázataira.

A lényeg az, hogy: Uram szűresse magát, mert ennyivel tartozik az egészségének, Önmagának, a családjának és a szeretteinek! Nem macsós betegnek lenni, sőt a prosztata betegségei a férfiasságban teszik a legnagyobb kárt.

(dho, mentsmanust.hu)