Tűzveszélyes ünnep a halottak napja

//Tóth Gábor
mindenszentek_temeto_dho_20211101

fotó: dho

A következő napokban sokan látogatják meg elhunyt szeretteik sírjait, hogy ott mécses gyújtsanak, vagy otthon lobbannak fel az emlékezés lángjai. Ahhoz azokban, hogy ne tragédia legyen a békés megemlékezésből, odafigyelésre van szükség.

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívása szerint a temetői tüzek megelőzése érdekében tisztítsa meg a sírhely környezetét a száraz falevelektől, elszáradt koszorúktól és virágoktól! Csak hőálló mécsestartóban lévő mécsest gyújtson meg! A mécsest úgy helyezze el, hogy a közelében ne legyen semmilyen éghető anyag, és ne tudjon felborulni. Az égő mécsest a sírtól való távozás előtt oltsa el! A temetőben kihelyezett hulladékgyűjtőbe ne dobjon izzó, forró tárgyakat! Aki a temetőben tüzet észlel, hívja a 112-es segélyhívó számot és értesítse a temető biztonsági személyzetét!

Sokan otthon is gyertyát gyújtanak ebben az időszakban. Az ezzel összefüggő lakástüzek leggyakoribb oka, hogy az égő mécsest, gyertyát túl közel teszik valamilyen éghető anyaghoz. Ha a gyertyát vagy mécsest egy tűzálló tálra, a gyúlékony tárgyaktól távolabb helyezzük, akkor az nem forrósítja át a környezetét, és nem vezet lakástűzhöz a megemlékezés. A meggyújtott gyertyát ne hagyja felügyelet nélkül!

Akik Halloweent ünnepelnek és töklámpást készítenek, ügyeljenek arra, hogy a lámpás ne tudjon felborulni, és ne legyen a közelében semmi, ami meg tud gyulladni. Akik kültéren helyeznek el töklámpást, abba gyertya és mécses helyett elemes LED izzót tegyenek! Ez akkor sem okoz tüzet, ha a szél száraz faleveleket fúj oda, vagy felborítja a töklámpást.

(PVKI)