Adó, ÁFA, kisteher, macska ivartalanítás – ülésezett Dunaharaszti Város Képviselő-testülete

//Berényi Attila
kepviselo-testulet-ules_dho_20231030-1

kép: dho

A szokásokhoz híven a hónap utolsó hétfőjén ült össze Dunaharaszti Város Képviselő-testülete. Az ülés a polgármester beszámolójával kezdődött, majd 10 napirendi pontban született döntés.

Dr. Szalay László polgármester beszámolójában elmondta, hogy:

 • A Dunaharaszti Kisharang Református Óvoda fenntartója 2023. szeptember elsejétől Bocskai István Református Oktatási Központ lett.
 • Megkezdődött az Iskolaköz út, parkoló és járdaépítése, és a közvilágítás kialakítása.
 • Befejeződött a Jókai utca, Kossuth Lajos utca csomópontjában az ivóvízhálózat rekonstrukciója.
 • Az önkormányzat kezelésében álló utakon újra festették a zebrákat és útburkolati
 • Megkezdődött az Autotechnika telephelyén a turisztikai pályázathoz kapcsolódó ÖKO park kialakítása.
 • Elkezdődött a Rákóczi Ferenc Általános Iskola kisiskolája udvarának és kertjének tervezése.
 • A Hősök terére árvácskákat telepítettek.
 • A Hétszínvirág óvodában, a Polgármesteri Hivatalban, a Család- és Gyermekjótéli Szolgálatnál, valamint a Rendőrség és Rendészet épületében megtörtént a kazáncsere.
 • A Helyi Építési Szabályzat újratervezése jelenleg is zajlik és készül a közlekedési koncepció.
 • Sikerrel szerepelt Dunaharaszti a Városi Sportcsarnok fejlesztéséről szóló pályázaton. A támogatási szerződést a napokban írják alá.
 • A Mese óvodában kábelszakadás miatt nem tudják fogadni a gyerekeket.

Zárva marad a Mese Óvoda az áramellátási hibák miatt

 • Maximális részvétellel zajlott le az ingyenes urológiai szűrés.
 • Immár második alkalommal zajlott pályaorientációs nap a „Gyere be!” Házban.

Szakmák mutatkoztak be a „Gyere be!” Házban

 • Október másodikán szervezte meg a József Attila Művelődési Ház az Idősek napját.

A képviselők határoztak a helyi adókról szóló rendelet módosításáról. A magánszemélyek kommunális adóját nem változtatták, az továbbra is 12.000 forint éves szinten. A cégeket terhelő építményadót 10%-al emelte meg a testület. A belterületi telekadó az eddigi 120 forintról 130 forintra emelkedik a jövő év elejétől négyzetméterenként.

Egy most született döntés értelmében a város tulajdonában álló, nem lakáscélú ingatlanok esetében ÁFA körbe kerülnek a bérleti díjak.

A város vásárol egy új kisteherautót a tulajdonában álló DV Kft. részére. A cégnek jelenleg egy működésképtelen, 22 éves  kisteherautója van, amely így nem alkalmas a feladata ellátására. A mostani beszerzés 13 millió forintba kerül.

A képviselők módosították 5 civil szervezet és egy egyház ez évi támogatását, mivel a szervezeteket a kapott összegeket más célra szeretnék felhasználni. Módosították a Helyi Építési Szabályzat egy részét is, mivel a HIT Gyülekezete a Fő úton szeretne hitéleti központot építeni.

A képviselő-testület házimacska ivartalanítási program indítását fogadta el. Ennek értelmében az ilyen beavatkozások díját a város teljes mértékben magára vállalja, dunaharaszti állandó lakosok macskái esetében. Tehát ingyenes lesz. A költségvetésben erre a célra 2 millió forintot különítenek el, amely 120 cica ivartalanítását teszi lehetővé. A programot a következő években is folytatni kívánják.

A város 150.000 forinttal támogatja a Dr. Bakonya Mária Emlékalapítványt, amelynek egyik legfőbb célkitűzése, hogy a Szigetszentmiklósi Szakorvosi Rendelőintézet kiemelkedő munkát végzett dolgozóit erkölcsi és anyagi elismerésben részesítsék.

Kücsön Sándor, önkormányzati képviselő, gazdasági tanácsnok. fotó: dho

A testület meghallgatta és elfogadta Kücsön Sándor gazdasági tanácsnok, valamint a bölcsőde és az óvodák működéséről és gazdálkodásáról szóló beszámolókat.

Fényes István, a Városfejlesztési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság elnöke javaslatára elfogadta a testület a polgármester jutalmazásáról szóló határozatot, amelynek érelmében hathavi illetményének megfelelő összeget kap a városvezető.

(dho)