Szeptember végén – egy szoborról

//Lehel Endre
A Petőfi szobor Dunaharasztin. fotó: dho
Bicentenáriumról, szoborról, hagyományőrzésről

Szeptember végén….erről a verssorról mindig Petőfi jut eszünkbe, aki 200 éve született és mostanában országszerte megemlékeznek róla, így városunkban is megrendezik e hónap végén a hagyományos szavalóversenyt, tisztelegve a költő munkássága előtt.

Petőfi szavalóverseny és baráti nap

De most nem is erről írnék, hanem sokkal inkább Petőfi Sándor szobráról, amely immár több mint tíz éve ékesíti a Petőfi liget vagy más néven, Petőfi telep bejáratát. Ez a városrész őrzi a költő nevét és ad otthont a róla készült szobornak. Az apropót a cikk megírásához az adta, hogy találtam egy régi fotót a mostani kis térről, mikor még üresen, csupaszon árválkodott az Andrássy és Némedi út között.

A tér még szobor nélkül. kép: Lehel Endre

Az itt lakók, jelesül a Petőfi Ligetért Baráti Körtagjai már régóta vágytak egy emlékmű félére, de csak 2013-ban nyílt erre lehetőség és kezdeményezésükre meg is valósult a szoborállítás. 2013 március 15.-én a városi ünnepségen, nem mindennapi körülmények között, hiszen esett a hó, felavattuk Petőfi Sándor szobrát.

A dunaharaszti Petőfi szobor avatása 2013 március 15-én. fotó: Lehel Endre

Máté István csongrádi szobrászművész alkotása azóta díszíti ezt a teret és fogadja az idelátogatót, mintegy kapuja ennek a városrésznek. Azóta méltó módon tudjuk megünnepelni az egyik legszebb nemzeti ünnepünket március idusán, de a szobor lábához tudjuk helyezni a kegyelet mécseseit október hatodikán is. A szobor és vele együtt a kis tér megjelenése a városban jó példája a hagyomány teremtésnek és hagyományőrzésnek.

A dunaharaszti Petőfi szobor avatása. fotó: Lehel Endre

A szoborról még annyit, hogy Máté István készítette a Segesvári csata emlékhelyén, Fehéregyházán is Petőfi szobrát, de ezek mellett még sok köztéri szobor őrzi munkásságát országszerte.

(dho)