Nagy viharra figyelmeztetnek!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
Nagy esélye van annak, hogy péntek (2023.06.23.) este heves viharok alakuljanak ki hazánkban, áll az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetésében. A katasztrófavédelem óvatosságra int!

Az érkező hidegfront hasznosítani tudja a

„felhalmozódott labilitási energiát, vagyis a zivatarok számára rendelkezésre áll a kellő mennyiségű „üzemanyag”.”

áll az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán megjelent figyelmeztetésben. Estétől növekszik a heves zivatarok kialakulási esélye. A zivatarok rendszerbe szerveződve haladhatnak délnyugat felől északkelet felé.

Az előrejelzés szerint lehet jégeső, akár 5 centis darabok is hullhatnak, és a szél is viharossá fokozódik. Utóbbi jellemzően 60-90 km/h jelent, de akár 100 kilométeres is lehet óránként. Mindemellett felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

 

Ennek kapcsán a vihar esetén szükséges teendőkre figyelmeztetett a katasztrófavédelem is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt kérte a nagyobb tavaknál pihenőktől, hogy vegyék komolyan a viharjelző rendszer jelzéseit, és vihar esetén ne tartózkodjon senki a vízben.

Azt javasolták, hogy a vihar ideje alatt mindenki épületben keressen menedéket, de ne a pincében, mert az felhőszakadás esetén víz alá kerülhet.

Akit a szabadban ér a vihar, ne álljon fa alá, álljon a fák törzsétől öt méterre. Ha pedig kerékpározás közben lep meg valakit a vihar, fektesse le a biciklit, és menjen tőle néhány méterrel távolabb.

Hozzátették, ha semmilyen menedék nincs a közelben, guggoljunk le, és érintsük össze a két sarkunkat, így a legkisebb egy villámcsapás veszélye.

„Ne használjunk esernyőt, a papírjainkat, telefonunkat tegyük egy nejlonzacskóba! Ha egy fesztiválon ér minket a vihar, kövessük a biztonsági személyzet utasításait!”

Villámlás esetén érdemes számolni a villámlás és a dörgés között eltelt időt, mert ha ez 15 másodpercnél rövidebb, akkor a vihar közel van. Ebben az esetben húzzuk ki az elektromos eszközöket a konnektorból, kerüljük a vizesblokkokat, ne fürödjünk, ne zuhanyozzunk, ne mossunk kezet! Ne fogjuk meg a csöveket, radiátorokat, fémszerkezeteket! – sorolták.

Ha tehetjük, autónkkal parkoljunk épületektől, fáktól távolabb. Az erős szél miatt tanácsos fedett helyre vinni a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket, nehogy a szél felkapja ezeket és károkat okozzon velük.

Érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet. Villámárvíz esetén menjünk egy épületbe, annak is az emeletére – kérték.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy az erős szél fákat dönthet ki, ágakat törhet le, amelyek gyakran elektromos vezetékeket szakítanak el. Ha elszakadt elektromos vezetéket látunk, ne közelítsük meg, hívjuk a 112-es segélyhívó számot! – olvasható a közleményben.