Közeleg az óraátállítás napja

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A szokások szerint a nyári időszámításra való átállás március utolsó vasárnapján, hajnalban történik meg.

Tehát 2023. március 26-án kell majd az órákat hajnali 2 óráról 3 órára átállítani, azaz az a nap egy órával rövidebb lesz.

Még 2018-ban rendeztek az unióban népszavazást az óraátállításról. Az európai polgárok többsége pedig a rendszer eltörlésére voksolt, köztük a magyarok is. Ám a népakaratnak azóta sem sikerült érvényt szerezni. Eredetileg úgy volt, hogy 2021-ig kell közölniük az államoknak, hogy a téli vagy a nyári időszámítást állandósítják-e. Azonban azóta a világnak kisebb gondja is nagyobb volt ennél, tehát maradt a régi rendszer. Egyelőre.

Korábbi kormányközlések szerint, előnyős lenne, ha az EU tagországai egységesen döntenének. Hazánk pedig ehhez a határozathoz csatlakozna.

Az emberek egyébként leginkább a nyári időszámítást szeretnék, míg a tudomány a télit támogatja, hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. A biológiai ritmust vizsgáló szakemberek szerint ugyanis a tavaszi óraátállítást követő első éjszakán mintegy 40 perccel alszunk kevesebbet, amely idővel 19 percre csökken, de az elveszett idő teljesen nem tűnik el.

(Pénzcentrum)