Elhunyt XVI. Benedek, nyugalmazott pápa

//Berényi Attila
Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje - jelentette be a Vatikánra hivatkozva az MTI. 95 éves volt.

XVI. Benedek pápa, Joseph Aloisius Ratzinger néven született 1927. április 16-án, Németországban.

A bíborosi testület 2005. április 19-én választotta pápává; 2005. április 24-én iktatták be. Ő a nyolcadik német pápa, és a 265. a római katolikus egyházfők sorában, emlékeztet a wikipédia.

2013. február 10-én kelt és másnap nyilvánosságra hozott nyilatkozatában idős kora miatti fogyatkozó erejével indokolva bejelentette a pápai hivatalról a hónap végével történő lemondását. 2013. február 11-én a Vatikán megerősítette a pápai lemondás hírét, így XVI. Benedek a harmadik egyházfő, aki önként mondott le V. Celesztin és XII. Gergely után. Lemondása után hivatalos megszólítása: Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa lett. A pápai székben Ferenc követte.

Az emeritus pápa halálának hírét a Szentszék hivatalos lapja, a Vatican News jelentette be

Matteo Bruni vatikáni szóvivő elmondta:

„Fájdalommal jelentem be, hogy XVI. Benedek nyugalmazott pápa ma 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesia (Egyház Anyja) kolostorban elhunyt. A lehető leghamarabb további tájékoztatást adunk”.

(MTI, Wikipédia)