A tűzijáték használat betiltásáért indult petíció

//Tóth Gábor
Bár a tűzijáték szép, de környezetszennyező, veszélyes, állatkínzó, drága és az egészségünkre is káros – ezzel tette mérlegre a tűzijáték előnyeit és hátrányait egy civil kezdeményezés. Az eszközhasználat teljes betiltásáért indítottak petíciót.

A szabadahang elnevezésű oldalon indított civil kezdeményezést cikkünk megjelenésekor már 13 551-en írták alá. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy hazánk teljesen legyen tűzijátékmentes.

„A tűzijáték környezetre gyakorolt káros hatásait számos kutatás támasztja alá, emellett szilveszterkor és augusztus 20-án házi- és vadon élő állatok sokasága szenved a tűzijátékok fény- és hanghatásaitól. Az állatokon túl az emberre is veszélyes a tűzijáték, minden évben, újév első napján sorban olvashatjuk a híreket, amelyek arról számolnak be, hogy hány tűzijáték és rakéta okozta baleset történt az előző éjszaka.”

Külön kiemelik, hogy milyen drága a tűzijáték. Az indoklás szerint kiváltható ez a fajta szórakoztató elem drónokkal, fényjátékkal, fényfestéssel és más rendezvénytechnikai megoldásokkal. A petíciót ide kattintva lehet aláírni.

Az Országos Mentőszolgálat megdöbbentő poszttal hívta fel a figyelmet a pirotechnikai eszközök veszélyeire. Egy röntgenképekből készült összeállításon mutatnak be erősen roncsolt végtagokat.

A szilveszteri tűzijáték árusítás már megkezdődött. Ennek szabályairól alábbi cikkünkben olvashat:

A tűzijáték használat veszélyeire figyelmeztet a rendőrség

Mivel már december 28-án megkezdődött Dunaharasztin is a robbantgatás, így a kutya- és macskatartók sokkal jobban figyeljenek oda állataikra. Amennyire lehetséges próbálják biztonságos helyen tartani őket és sötétedés után már ne nagyon engedjék ki az állatokat a zárt kertbe se.

Sajnos a vadon élő állatokat nem lehet megvédeni a detonációktól, és az erre érzékeny emberek is kitettek az erős hanghatásoknak.

(szabadahang, OMSZ, dho)