December 1. – az AIDS elleni küzdelem világnapja

//Berényi Attila
HIV_freepik_garaktastudio_221201

Képünk illusztráció. forrás: freepik / garakta studio

Az AIDS tünetegyüttest 1981 december 1-étől jegyzik, mint különálló betegséget. Fontos tudni, hogy a HIV fertőzés nem egyenlő az AIDS tünetegyüttessel. A társadalmat még ma is jelentős információhiány és tévhitek garmadája jellemzi ebben a témakörben.

A humán immundeficiencia-vírus vagy rövidítve HIV a retrovírusok közé tartozó két faj (HIV-1 és HIV-2) összefoglaló neve. A HIV-fertőzés okozza az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) betegséget.

Ma már olyan gyógyszeres terápiák léteznek, amelyek nem engedik, hogy a HIV fertőzött személyekben kialakuljon az AIDS. Tehát az érintettek teljesen hétköznapi életet élhetnek, sőt a fertőzést sem adják tovább, mert bár a szervezet sejtjeiben a kórokozó genomja, azaz genetikai kódja ott marad, de a terápiának köszönhetően a vírust nem állítja elő.

A fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Utóbbi leggyakrabban a drogfogyasztók közös tű- és fecskendőhasználata során következik be, de előfordulhat egészségügyi dolgozók fertőződése is tűszúrásos balesetek kapcsán. Vérkészítménnyel való átvitelének esélye a szigorú ellenőrzések és a kórokozók megsemmisítését célzó többlépcsős eljárások miatt ma már igen kicsi. Átterjedhet a fertőzés anyáról gyermekére, ami főképp szülés közben, valamint az anyatejjel történhet, ritkán a méhlepényen át a terhesség alatt.

A fertőzés ellen a legjobb védekezés a megelőzés! Azaz kerülni kell a gyakori szexuális partner váltást. Nem tartós kapcsolatban a szexuális érintkezéskor használjon óvszert, vagy követelje ezt meg partnerétől. Csak egyszer használatos tűt szabad használni, bármilyen körülmény között. Az egészségügyben folyamatos a szűrés.

Ha úgy érzi, hogy kerülhetett olyan helyzetbe, amelyben megfertőződhetett, akkor érdemes elmenni egy szűrésre. Ez vérvétellel történik. Mivel a kórokozó ellen termelt úgynevezett ellenagyagokat vizsgálja a teszt, így a fertőzés után a legérzékenyebb eljárások is leghamarabb 3-4 héttel képesek azt kimutatni. Anonim, térítésmentes szűrések helyét ide kattintva találhatja meg.

(web beteg, MTI)