November 17. – a koraszülöttek világnapja

//Berényi Attila
fotó: freepik / aspsvz
Magyarországon a felmérések szerint minden 10. gyermek koraszülött. November 17-e a koraszülöttek világnapja, az ünnep színe a lila, ami a remény színe. Világhírű épületek ragyognak ilyenkor lilában, de a Niagara vízesés is lila fényben tündöklik.

A Te Hangodat Ismerem Alapítvány dunaharaszti székhelyű civil szervezet. Jelenleg 10 magyarországi kórház újszülött-koraszülött intenzív osztályán, köztük a Semmelweis Egyetem 3 klinikáján és a Pécsi Orvostudományi Egyetem klinikáján is élő énekszóval és élő gitár játékkal segítik a programban dolgozó munkatársak a koraszülött vagy beteg újszülött kisbabákat és szüleiket. A zene gyógyít, a szeretet adta kapcsolat pedig az élet első pillanatától nélkülözhetetlen minden újszülött számára. Évezredes kulturális örökségünk, hogy a gyermekeinket dallamokkal dajkáljuk, különösképp akkor, amikor a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb állapotban vannak.

A te hangodat ismerem – és talán úgy folytatná az apró csecsemő: anyuka, beszélj hozzám, énekelj nekem, fogd meg a kezemet. Segíts meggyógyulni, fejlődni.

A fenti sorokat Hazay Tímea, a Te Hangodat Ismerem Alapítvány programvezetője írta. Tímea is Dunaharasztin él, módszerük országosan elismert szakmai körökben. Több koraszülött osztályon dolgoznak, a babák és a szülők mellett. A cél, hogy a zene erejével segítsenek kapcsolatot építeni a koraszülött, inkubátorban lévő baba és az anyukák, apukák között.

A koraszülöttek küzdelméről és többek között az Alapítvány által alkalmazott módszerről lesz szó a Ridikül című műsor mai (2022.11.17., csütörtök, 15.45) adásában. A műsort a Duna TV műsorában tekintheti meg, a vendégek között pedig ott lesz Hazay Tímea is.

(Hazay Tímea, MTI, dho)