Kormányinfó: újabb ársapkás termékek, rendszerhasználati díj stop

//Berényi Attila
krumpli_kias_freepik-newfabrika_20221109

Képünk illusztráció. forrás. freepik / newfabrika

Az érkezési burgonya és friss tojás ársapkájáról, valamint más témák mellett az energia rendszerhasználati díjának befagyasztásáról döntött a kormány. A határozatokról a kormányinfón adott tájékoztatást a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy két újabb termékre terjesztik az árstopot.  A 2022. szeptember 30-án érvényes szinten rögzítik a friss tojás és az étkezési burgonya árát. A politikus szerint ez gyakorlatilag a nagybani piacok kivételével ez mindenhol érvényes lesz. Hogy ez a döntés a termelői piacokat hogyan érinti azt még nem tudni.

Annyit elmondott Gulyás Gergely, hogy a tojás ára 25 százalékkal, míg a burgonyáé 10 százalékkal lesz alacsonyabb a jelenleginél. Azt is megerősítette, hogy az ársapka csak az „M”-es tojásokra és a kései burgonyára vonatkozik majd, azaz az újkrumpli és az édesburgonya megtarthatja piaci árát. Nemsokkal később a Miniszterelnökség sajtóirodája pontosította az információt, e szerint minden méretű tojásra érvényes lesz az intézkedés. A pontos részletek később!

A miniszter bejelentette, hogy a lakosság által fizetendő energia rendszerhasználati díj nem emelkedhet a jövő évben sem. Ennek kiegyensúlyozására extraprofit adót vetnek ki a „kiegyenlítő energiaszolgáltatást” biztosító erőművekre. Ez 40 milliárd forint bevételt jelent majd a költségvetésnek.

Meghosszabbította a kormány a benzin és az élelmiszer árstopot

(dho)