Meghosszabbította a kormány a benzin és az élelmiszer árstopot

//Berényi Attila
Képünk illusztráció! forrás: freepik / dho
Szombat délelőtt ülésezett a kormány. Az árstop rendszer volt a téma.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a kormányülésen úgy döntöttek, hogy továbbra is fenntartják az árstop rendszert, amely október elsején járt volna le. Így ez év végig biztosan érvényben marad.

A kormány még februárban vezetett be 7 termék esetében árstopot:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt (BL 55),
  • finomított napraforgó-étolaj,
  • házi sertéscomb,
  • csirkemell,
  • csirke far-hát,
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej.

A benzin esetében is árszabályozás van érvényben. A 480 forintos literenkénti árat azonban már csak a magántulajdonú gépjárművek, taxik, mezőgazdasági erőgépek vehetik igénybe. A céges autókra és a külföldi rendszámos gépkocsikra nem érvényes a hatósági ár.

Kamatstopot is félévvel meg fogják hosszabbítani, jelentette ki Gulyás Gergely. A miniszter beszélt a „rezsicsökkentésről” is, amely szerinte egyedülálló, mivel az átlagfogyasztás erejéig nyomott áron vehetnek a háztartások energiát – gáz és áramot.

Az energiaintenzív tevékenységet folytató kis- és közepes vállalkozásokat is meg kell védeni. Erről külön tervet fogadott el a kormány, jelentette be Nagy Márton Gazdaságfejlesztési miniszter.

Október 1-el indul az egyik program, amely 2023 végéig tart, és a technológiai és Innovációs Minisztérium bonyolítja le. Az érintetteknek pályázniuk kell a támogatásra. A működési költségeket úgy támogatja az állam, hogy 3 hónap időtartamra (október, november, december) az érintett cég áram- és gázszámlájának, elmúlt évhez viszonyított növekményének felét kifizeti a költségvetés.

A beruházástámogatási programban a Széchenyi kártya rendszerben energiahatékonyság növelő fejlesztések esetében az önerő biztosításában nyújtanak segítséget.

A kormány fontolóra vett egy gyármentő programot is, de erről még nem született döntés. De elindulhat egy új, munkavédelmi akcióterv is.

(dho)