Sokba kerül, ha kihagyja ezt az őszi munkát!

//Tóth Gábor
fagyoscsap_freepik_shirmis_221107

Képünk illusztráció. forrás: freepik / shirmis

Eddig mázlink volt az időjárással, fagyokkal nem igazán kellett számolni. Most még kényelmesen teljesíteni tudja a kerti csapot és a vízórát. Ha ez elmarad az sokba kerülhet.

A magánházak, ikerházak többégében a vízóra egy kerti aknában van. Ha nincs megfelelően szigetelve ez, akkor elfagyhat és az elfolyó víz árát bizony ki kell fizetni, sőt a mérőóra cseréjének díját is Önre terhelik. Ez a nyaralóknál jelenti a legnagyobb problémát, ott ugyanis néha csak tavasszal veszik észre, hogy baj van, addig meg nagyon sok víz veszhet kárba.

A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelme az ingatlan tulajdonosának feladata.

„A fagy leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos!” – áll az ÉDV Zrt. felhívásában.

A szolgáltató tanácsa szerint az aknát és a vízmérőt leszigetelheti kartondoboz-darabokkal vagy NIKECELL-lel. Lényeges az is, hogy a tél folyamán többször ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, és annak fedele jól záródik-e. Az öntöző rendszereket is vízteleníteni kell.

A nyaralók, hátvégi házak esetében a pinceablakok, ajtók zárására kell odafigyelni, mert a nem fűtött épületek vízvezetékében nagy kárt tud tenni a fagy. Itt egyébként is ajánlott az egész vízrendszert leengedni.

(ÉDV Zrt.)