Szinte luxusnak számít már a liba- és a kacsahús

//Berényi Attila
libasult_freepik_valeriaakaskove_221107

Képünk illusztráció. forrás: freepik / Valeria Akaskova

Közeleg Márton napja, amikor hagyományosan libát eszik a többség, de a kacsából is több fogy ilyenkor. Ráadásul ezen szárnyasok karácsony környékén is kelendőek. A madárinfluenza, a takarmányárak, az infláció, a forint árfolyama és az energiaválság miatt azonban egyre durvább árun kínálják ezeket a húsféléket is.

Már szeptemberben megjelent Portugáliától Franciaországig a nagyon fertőző kórokozók közé tartozó madárinfluenza. A szárnyasok megbetegedését okozó vírus novemberben csapott le hazánkra, derül ki a NÉBIH figyelmeztetéséből. Bács-Kiskun megyében mutatták ki a H5N1 altípusát. Ez az érintett állományok vágását és megsemmisítését jelenti, és szigorú óvintézkedések bevezetését is magával hozza.

A Hello Vidék című lapnak a szakemberek azt mondták, hogy idehaza, idén áprilistól 250 telepen összesen 3,5 millió szárnyast kellett emiatt leölni.  Ez 11 milliárd forint kárt okozott gazdaságnak.

Év végéig eltűnhet a kínálatból a magyar krumpli, zöldség, hagyma

Ám nemcsak ennek volt árfelhajtó hatása. Az aszály miatt az egekben vannak a takarmányárak, az energiaszámlák a többszörösükre nőttek az állattartó telepek számára is és egyre többe kerül az élőmunka is. Minderre rájön a szomszédunkban zajló háború hatása is.

A lap összegzése szerint a kacsamell a hipermarketek online shopjaiban 4549 – 7499 forintos kilónkénti áron kapható. A kacsacomb kilójáért 3999 – 6299 forint közötti összeget kérnek el, a libamell legalacsonyabb ára 6919, míg a legmagasabb 7999 forint, természetesen egy kiló esetében. A libacomb egy kilójáért 5539 és 9399 forint közötti összeget kérnek el.

(hellovidék)