Megjelent a kormánydöntés a házi napelemekről

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / prostolleh
Az október végéig igényt bejelentők még betáplálhatják a megtermelt napenergiát a villamosenergia-hálózatba, az azután igényt bejelentők csak saját használatra fordíthatják azt, amíg a hálózatfejlesztés tart - jelentette be Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár annak kapcsán, hogy megjelent a Magyar Közlönyben a napelemek hálózatba történő betáplálását szabályozó kormányrendelet.

A napenergia betáplálás ideiglenes felfüggesztése nem érinti azokat a háztartásokat, akik már most élnek a betáplálás lehetőségével és akik 2022. október 31-ig benyújtják az igényüket – jelezte a politikus, akit az MTI idéz. Azt nem tudni, hogy az ideiglenes intézkedés meddig tart, mert a rendeletnek lejárati ideje nincs.

A szerda este a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet ide kattintva érheti el. Ennek értelmében, aki még az eredeti rend szerint működtetett napelemes rendszert szeretne, annak mindössze pár napja maradt, hogy jelezze igényét.

Az ezt követően megtett igénybejelentések alapján telepített háztartási méretű kiserőművek a megtermelt energiát közvetlenül használhatják majd fel, anélkül, hogy a hálózatra betáplálnák a helyben fel nem használt villamosenergia felesleget. A megtermelt energia helyben történő hasznosítását többek között elektromos fűtés-hűtés, vízmelegítés vagy a napelemes rendszer mellé telepített akkumulátor használata biztosíthatja, így az akkor is rendelkezésre állhat, amikor az időjárás nem teszi lehetővé a napelemek működését, írja az MTI.

A tárca szerint az akkumulátorok telepítését a kormány is ösztönözni fogja, amint az európai uniós források elérhetővé válnak, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal pedig rendszeresen ellenőrzi hálózat állapotát és javaslatot tesz a betáplálás felfüggesztésének megszüntetésére – tette hozzá az államtitkár a közlemény szerint.

A betáplálás felfüggesztésével egyidejűleg egyszerűsödik a napelemek beszerelésének engedélyeztetése, gyorsabbá válik az igénybejelentés folyamata és csökken az ezzel járó adminisztráció is. A 10,8 kVA csatlakozási teljesítményű háztartási méretű kiserőművek esetén az erre kijelölt elektronikus felületen benyújtott kérelmek esetén már 3 munkanap alatt megtörténhet a műszaki terv elbírálása – közölte a TIM.

(MTI, dho)