Ha csípett a darázs

//Tóth Gábor
darazs_freepik_ABarts_220812

Képünk illusztráció. forrás: freepik / ABarts

Ebben az időszakban különösen aktívak a darazsak. A csípésük fájdalmas, és veszélyes is lehet. De tudni kell, mikor kell mentőt hívni és mikor nincs nagy gond.

Rovarcsípés esetén, a súlyos allergiás reakció (anafilaxia) a legtöbb esetben 30 percen belül kialakulhat, hívja fel a figyelmet közösségi oldalán a Kaposvári Mentőállomás. Azonban, ha csak a csípés helyén keletkezik fájdalom, pirosas elszíneződés, az NORMÁL reakciónak tekinthető. A szakértők tanácsa szerint ilyenkor legfeljebb antihisztaminra lehet szükség, akár tabletta, akár krém formájában.

„… csípést követően testszerte jelentkező kiütések, fulladásérzés, „gombócérzés” a torokban, hányás, hasi fájdalom, hasmenés SÚLYOS, ÉLETVESZÉLYES anafilaxia kialakulását jelezheti előre – ekkor mindenképp hívjunk mentőt!’

A Kaposvári Mentőállomás külön felhívja a figyelmet, hogy az összes kálcium tartalmú készítmény HATÁSTALAN, hamis biztonságérzetet adhat, késleltetheti a szükséges gyógyszerek beadását.

Ha a csípést követően bizonytalan abban, hogy kell-e szakellátás az érintettnek, akkor hívja fel a 112-es számot, és a képzett mentésirányítók tanácsot adnak.

(Kaposvári Mentőállomás / facebook)