Jelentősen egyszerűsített a kormány a fakitermelés szabályain

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / wirestock
Az energiaválság hatására egyre többször ejt szót a kormány a fával való fűtésről. A közelmúltban kiviteli tilalmat rendeltek el a tűzifára, most pedig kormányrendelet jelent meg a fakitermelés szabályainak lazításáról.

A Magyar Közlönyben jelent meg az a szabályzó, amely a tűzifaigények biztosításához szükséges szabályokat tartalmazza. E szerint a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni.

Azokban az erdőkben, amelyek idegen fafajokból állnak, nem kell a kitermelt fákat cserjékkel pótolni, elegendő a természetes újulatra hagyatkozni. Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól mentesen végezhető.

A fakitermeléshez szükséges közelítőnyomokat már sokkal egyszerűbben kijelölhetik az erdészetek. Az erdőgazdálkodásért felelős miniszter engedélyezheti az erdőtervben nem szereplő fakitermeléseket.

Az erdőterv egy olyan hosszú évtizedekre, az ország teljes erdőállományának létéről, megújulásáról, kezeléséről szóló anyag, amely mentén az erdészeteknek dolgozniuk kell.

Fontos tudni, hogy az erdőben frissen kidöntött fa még nem alkalmas fűtésre. Ahhoz, hogy az tüzelő legyen, és főtőértéke a maximálisra emelkedjen, szárítani kell, ami időigényes folyamat.

(Magyar Közlöny, dho)