Csak a magánautók és taxik, mezőgazdasági gépek esetében marad a benzinársapka

//Berényi Attila
benzinkut_freepik-shyachlo__20220730

Képünk illusztráció. forrás: freepik / shyachlo

Kevesebben jutnak hozzá a rögzített árú üzemanyaghoz.

Mivel karbantartás miatt leáll a százhalombattai olajfinomító, amely az ország üzemanyagellátását biztosítja, így intézkedésre van szükség – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely. A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a háború és a szankciók miatt a stratégiai tartalék teljes felszabadítása nem lehetséges. Ennek csak egy negyedét szabadítják fel, és a MOL-nál lévő olajjal együtt nem elégséges az országnak. Így külföldről kell behozni üzemanyagot. Oroszországból a szankciók miatt nem szabad üzemanyagot és olajat vásárolni.

A kormány úgy döntött, hogy 480 forintos garantált üzemanyagárat a magántulajdonú járművekre, a mezőgazdasági gépekre és a taxikra tartják fenn.

A nem természetes személyek által üzemben tartott járműveknek piaci áron kell tankolniuk. Ez vonatkozik kannás tankolásra is és a céges autókra.

A részletszabályok már elérhetőek a Magyar Közlönyben! A rendelet a kihirdetés napján (2022.07.30.) 12.00 órakor lép életbe.

Ülésezett az energetikai veszélyhelyzeti operatív törzs is, mondta Gulyás. Jelenleg vizsgálják a lignittermelés újraindítását és a Mátra Erőmű összes blokkjának beindítását. A tűzifa kivitelét megtiltották az országból és az erdészeteknek is növelniük kell a kitermelést.

(dho)