Durva tojásdrágulás jöhet

//Tóth Gábor
tojas_freepik_20200804

Képünk illusztráció, forrás: freepik

A tojáságazatot számos nehézség sújtja, az energia- és takarmányárak elszállásától kezdve a munkaerő-költségek emelkedésén át a beruházási gondokon keresztül egészen az inflációig. Ez pedig hatással van az árakra is.

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszerének adataira hivatkozva azt írja az agrárszektor.hu, hogy az elmúlt időszakban a tojás bruttó átlagára a nagybani piacokon 44-50 forint volt, a fogyasztói piacokon pedig 50-55. Ám ez még nem a végleges szint.

Pákozd Gergelyt, a Tojásszövetség elnökhelyettese úgy tájékoztatta a lapot, hogy a tojás ára határozottan emelkedett az elmúlt időszakban, és az is biztos, hogy nőnie kell még, ugyanis a termelők eléggé jelentős költségnövekedéseket tapasztalhattak az elmúlt időszakban. A szakember beszélt arról is, hogy a takarmányok és takarmány-alapanyagok, valamint a beruházások árának elszállása mellett az energiaárak brutális megemelkedése is sújtja a termelőket, és hatása van az Ukrajnában zajló háborúnak is. Mindezeket figyelembe véve, ennél a terméknél is jócskán várható még áremelkedés.

A Dunaharaszti piacon a tojás ára mostanság 45 és 90 forint között mozog darabonként. Az ár függ a mérettől is.

(agrárszektor, dho)