Népszámlálás 2022

//Berényi Attila
Képünk illusztráció, forrás: freepik / dho
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2022. október 1. és november 28. között Magyarország területén népszámlálást tart. A népszámlálás eredményes lebonyolításában kiemelkedő szerepet játszanak az adatfelvételt végrehajtó számlálóbiztosok. A feladat ellátására keresnek most munkavállalókat.

A számlálóbiztosok feladata a körzet bejárása, körzethez tartozó címek felkeresése, szükség esetén címpontosítás, új címek felvétele, kapcsolatfelvétel az adatszolgáltatóval, tájékoztatás, a kérdőíveknek KSH által előírt módon való kitöltése, folyamatos, ütemes előrehaladás, a címjegyzék vezetése, meghiúsulások dokumentálása a menedzser alkalmazásban, megtagadások, rendkívüli esetek jelentése a felülvizsgálónak, folyamatos kapcsolattartás a felülvizsgálóval.

Munkájukat közvetlenül a felülvizsgáló irányítja és felügyeli.

A számlálóbiztos a 2022. október 17. és 2022. november 20. között zajló terepmunka során címellenőrzést végez, és lakóegységenként kérdőívet tölt ki tableten. Az adatfelvételhez szükséges tabletet a KSH biztosítja.

A számlálóbiztos személyével kapcsolatos elvárások:

  • saját elektronikai eszköz (pl.: PC, laptop, tablet) internet hozzáféréssel (e-learning oktatáshoz, vizsgához és kapcsolattartáshoz)
  • e-mail cím és mobiltelefonos elérhetőség
  • 18. életév betöltése
  • legalább középfokú végzettség

A munkavégzésért a KSH a Kormány 362/2020. (VII. 23.) Korm. rendelet 3. melléklete szerinti normatíva alapján meghatározott díjazást biztosít.

A népszámlálással kapcsolatos bővebb információk megtalálhatók a www.ksh.hu oldalon.

grafika: KSH
(KSH)