Aszály – ütemezett öntözési menetrendet alakít ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság

//Berényi Attila
képünk illusztráció, forrás: freepik / wirestock
Az aszályhelyzet kezelése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a műszaki beavatkozások mellett ütemezett öntözési menetrendet alakít ki, az illegális vízkivételek felszámolása érdekében pedig a katasztrófavédelem közreműködését kérte.

A tizenkét hazai vízügyi igazgatóságból kilenc területén rendeltek el már vízhiány elleni készültségi fokozatot. Pest megye térségében – a következő napokban a hőmérséklet további emelkedésére kell számítani, ezzel egyidejűleg folytatódik a több hete tartó csapadékhiány. Emellett a Duna vízállása folyamatosan csökken, és a hidrológiai előrejelzések szerint egyelőre a vízgyűjtő területen sem várható csapadék-utánpótlás.

„A vízbázisokból kitermelhető ivóvíz mennyiségét a Duna vízállása határozza meg, emiatt jelentősen csökken a kitermelhető mennyiség”

– ismertette a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt., emiatt már kedden (2022.07.19.) arra kérték több Pest megyei település önkormányzatát és a településeken élőket, hogy törekedjenek az ivóvíz takarékos felhasználására: például korlátozzák a medencefeltöltést, autómosást. Javasolt továbbá a locsolás mellőzése (közterületeken is) és a kommunális ivóvízellátó rendszerre szerelt automata öntözőberendezések kikapcsolása.

Az aszály súlyosbodása miatt a Duna, a Balaton és a Velencei-tó helyzetét is kiemelten kezeli a vízügy. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízét már több mint egy hete pótolják a Kvassay- és a Tassi-zsilip szivattyúi segítségével, de ha szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítanak – közölte az OVF.

Az aszályhelyzet nagy fegyelmet kíván a felhasználók részéről, hiszen, ha nem működnek együtt, egymástól veszik el a rendelkezésre álló vízkészletet. Ezért a vízügy a katasztrófavédelem közreműködését kérte az illegális vízkivételek felszámolása érdekében.

(MTI)