Rezsi: a Pest megyei átlag jóval az országos felett van áramfogyasztásban

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / tekcomolika
Még szerdán hirdetett energia-vészhelyzetet a kormány. Ennek kapcsán született intézkedés a rezsicsökkentés korlátozásáról, amelyben az átlagfogyasztáshoz mérik a határokat. Régiónk azonban áramból jócskán az országos felett használja a villamos energiát.

A 7 pontból álló tervezet legfontosabb eleme szerint: a rezsicsökkentett gáz- és áramár csak az átlagos fogyasztási szintig jár, afölött piaci árat kell majd fizetni. Ez a határvonal az elektromos áram esetében 210 kilowattórát jelent háztartásonként.

Energia-vészhelyzetet hirdetett a kormány – 7 pontos intézkedési terv

Az mfor.hu az  MVM Next nyilvánosan elérhető adataira hivatkozva azt írja, hogy két megyében ennél a szintnél jóval magasabb a háztartások elektromos energia fogyasztása. Komárom-Esztergom megye mellett ez Pest megyére is igaz. Régiónkban a 2020-as havi átlagfogyasztás 240,1 kilowattóra volt, míg a 2021-es évre 243,4 kilowattórát becsültek. A gázfogyasztásunk azonban a kormány által megszabott havi átlagszint (144,08 köbméter) alatt van, mert a 2020-as adatok 123,2, míg a 2021-es becsült fogyasztási értékek 127,2 köbméterről szólnak.

Fontos megjegyezni, hogy a kormány friss intézkedéseinek részletszabályai még nem ismertek, így nem lehet megmondani, hogy milyen lesz az új rendszer. Annyi már kiderült a kormányzati oldalon megjelent tájékoztatóból, hogy:

„Az új szabály augusztus 1-től lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák. A számlázási rendszer technikai átállása előkészítés alatt áll, a technikai részletekről a fogyasztók időben tájékoztatást fognak kapni.”

Tehát az éves fogyasztást veszik majd alapul. Hogy ezt milyen módszer és milyen dátumok figyelembevételével teszik, azt még nem tudni.

(mfro.hu, kormany.hu)