Már szezonja van, de még drága a földieper

//Berényi Attila
eper_freepik_rawpixel_220522

fotó: freepik / rawpixel

A szezon legnépszerűbb gyümölcse az eper, vagyis a szamóca. Már a nevén is vita van. Évről évre egyre korábban kerül a vásárlók elé. Pár évtizede még a nyárelő csemegéje volt, ma már februárban, Valentin napján is kapni a boltokban. Persze a kettő íze messze nem egyforma. Az ára viszont az egekben.

A földieper Európa őshonos bogyós erdeigyümölcsei közé tartozik, azonban szinte mindig a gazdagok luxusélelmiszereként tartották számon, hiszen a legromlandóbb gyümölcsök egyike – írja a Hello Vidék.

Mivel eredetileg erdei gyümölcs volt, és az illatát messziről érezni lehetett, eleink a tündérek eledelének tartották, de Szűz Mária oltalmába is ajánlották.

A 18. században kezdték el keresztezni franciák a dél amerikai változatokkal, amelyek jóval nagyobb szemeket termettek.  Az epret ma már a világ szinte minden országában termesztik (a legtöbbet Mexikóban, az európai országok esetében Spanyolországban, Görögországban), Magyarország leghíresebb epertermő vidéke Csököly környéke, Somogy megyében.

Abban is vita van, hogy epret vagy szamócát eszünk. A botanikai szaknyelvben a magyar földieper és az erdei eper hivatalosan „szamóca”. A botanikusok az „eper” szóval a fán termő gyümölcsöt illetik.

Az itthon kapható eper árát sok minden befolyásolja, így

  • a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége,
  • az eperföldeken fellépő munkaerőhiány,
  • a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése,
  • továbbá az orosz–ukrán háborús helyzet is.

A legfontosabb pedig a tavaszi időjárás, ami idén nagyon száraz volt. Még leginkább fólia alatt nevelt földiepret lehet kapni a piacokon, de azért már lassacskán megjelennek a szabadföldiek is. Dunaharasztin most szombaton 1250 és 3000 forintot kértek el egy kilóért. Aki befőzni szeretne nem árt várnia még egy picit, bár nagy olcsóságra nem lehet számítani.

(Helló Vidék, dho)