Tápióka puding

//Tóth Gábor
vasarnapi-suti_tapioka-puding-epres_02_dho_20220522

Tápióka puding. fotó: dho

Tudom, hogy ez az édesség még a hazai szájnak fura, pedig a hozzávalók rém egyszerűen beszerezhetőek, és az egyik legegyszerűbben elkészíthető csemege. Glutén érzékenyeknek kifejezetten ajánlott, sőt én a cukrot is kiváltom benne. Hatalmas az energiatartalma, azaz a sportolók izomzatának szuper „üzemanyag”. A tápiókagyöngy egy trópusi növény, a manióka gyökeréből kinyert keményítő. A nagy élelmiszerüzletekben simán meg lehet venni, és nem is drága. Alapvetően semleges ízű, így bármivel fel lehet dobni. Ehhez eper öntetet készítettem, de bármilyen gyümölcsből készülhet rá szósz.

Hozzávalók:
a pudinghoz

  • 1 csésze tápiókagyöngy
  • 4 ek méz vagy édesítő (lehet kevesebb is)
  • 1 mokkáskanál vanília kivonat
  • 7 dl tej (lehet növényi tej is)

az öntethez

  • 10 szem eper
  • 1 mokkáskanál balzsamecet
  • 1 ek méz vagy édesítő
Tápióka puding. fotó: dho

Elkészítés:

A tápiókagyöngyöt abba az edénybe mérem, amelyben majd főzni fogom és a teljes tejmennyiségből annyit öntök rá, hogy ellepje. 10 percig hagyom állni, hogy a gyöngyök megszívják magukat nedvességgel. Majd hozzáadom a maradék tejet, a vanília kivonatot és az édesítőszert. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ha kész, átkanalazom a pudingot a tálalásra előkészített poharakba. Amíg hűl, elkészül a gyümölcs öntet. A megtisztított epret meglocsolom egy kis balzsamecettel (csodát tesz az ízével) és ráöntöm az édesítőt. Majd egy botmixerrel pépesítem az egészet. A langyosra hűlt pudingra öntöm, és beteszem a hűtőbe. Hidegen a legjobb.

Jó étvágyat!

Tápióka puding. fotó: dho
(dho)