Nevet váltottak a védettségi igazolványok

//Berényi Attila
Május első napjától változott meg az eddig védettségi igazolványnak nevezett dokumentum elnevezése, oltási igazolvány lett.

Ez azt jelenti, hogy azok az oltatlanok, akik korábban fertőzésen való átesettségükkel szerezték meg a védettségi igazolásukat, elveszítik okmányaik érvényességét. Első ránézésre nem sok jelentősége van a dolognak, hiszen a korlátozó intézkedések java már nincs érvényben. Azonban abban az esetben, ha a járvány újra erőre kapna, akkor fontos lehet a dokumentum hatálya.

Az oltási igazolványok a második oltást követő hat hónapig lesznek érvényesek, véglegessé pedig csak a harmadik oltás beadása után válhatnak. A jelenleg kiadott igazolványokat nem kell kicserélni.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, annak az igazolvány ettől számítva hat hónapig marad érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén hat hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon. A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz a korlátlan érvényességhez, emlékeztet a Népszava.

(Népszava)