A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik az érettségi

//Tóth Gábor
erettsegi-gaspar-bence-baktay-ervin-gimnazium_dho_20220502

Gáspár Bence érkezik a Dunaharaszti Baktay Ervin Gimnáziumba az érettségi reggelén (2022.05.02), fotó, dho

Ma reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról, írja az MTI.

Dunaharasztin a Baktay Ervin Gimnázium várja a maturálókat. Itt 87 végzős írja meg a dolgozatot emelt és közép szinten, közölte szerkesztőségünkkel az intézmény. 68 olyan diák van ebben az érettségi szezonban, akik még alsóbb évfolyamra járnak, de egy-egy tárgyból már maturálnak.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

(MTI, dho)