Amit a vasárnapi választásról tudni kell – videó

//Berényi Attila
nvi-animacius-film_youtube-nvi_20220401

grafika: Nemzeti Választási Iroda / YouTube

2022. április 3-án országgyűlési választás és országos népszavazás is lesz! Íme a megfontosabb tudnivalók a Nemzeti Választási Iroda összeállításában.

Tehát voksolni vasárnap lehet 06.00 és 19.00 óra között, a lakóhely szerint kijelölt szavazóhelyiségben. Ennek címéről Önt a választási értesítőben tájékoztatták. Ha ez nincs meg, akkor sincs gond, mert ide kattintva Dunaharaszti Város hivatalos weboldalán eléri a szavazókörökhöz tartozó utcák jegyzékét, azaz be tudja azonosítani, hogy hová kell menni voksolni. Ezen fölül még Szavazóhelyiség-kereső is rendelkezésére áll, amely az adatok megadása után automatikusan megadja, hogy pontosan melyik helyszínen tud élni választójogával.

Itt tud majd szavazni Dunaharasztin!

A szavazás helyszínén a személyazonosság igazolása után a névjegyzéket az országgyűlési választáson és a népszavazáson való részvételhez külön-külön kell aláírni. Ezt követően kapja meg a szavazólapokat, amelyeket a szavazófülkében történő kitöltést követően először borítékba, majd az urnába kell helyezni.

Az országgyűlési választáson pártlistára és egyéni választókerületi képviselőre lehet szavazni.

Jelöltséta – minden országgyűlési képviselő-jelölt bemutatkozott

A nemzetiségi választópolgárok a pártlista helyett nemzetiségi listára és egyéni választókerületi képviselőre voksolhatnak.

A népszavazáson feltett kérdésekre igennel vagy nemmel szavazhat.

Érkezzen időben a szavazás helyszínére és ne felejtse el magával vinni érvényes személyazonosító okmányait és lakcímkártyáját! Ha lejártak volna ezek a dokumentumok, akkor a kormányablakokban vagy okmányirodákban elkészítettheti az újat, akár vasárnap is. A járvány miatt a 2020. március 11. óta lejárt okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány, így ezekkel is részt lehet venni a választáson.

Ügyeletet tartanak a választás hétvégéjén a kormányablakok

Mindezekről a tudnivalókról az Országos Választási Iroda egy rövid animációs filmet is készített. Ha pedig további, részletes információkra lenne szüksége, akkor az NVI oldalán, ide kattintva mindent elér.

(NVI, dunaharaszti.hu)