Már nyomtatják a szavazólapokat

//Berényi Attila
Már nyomtatják az április 3-ai országgyűlési választás és a vele egy napon rendezett népszavazás szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában. A cég géptermeiben és csomagolócsarnokaiban szerdán sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, "dobozolják" azokat szavazóköri bontásba, tudósít az MTI.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ÁNY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 12 nemzetiség országos listás szavazólapját, valamint a népszavazás kétféle (magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) szavazólapját, vagyis összesen 122 félét. Körülbelül 23 millió szavazólap készül a nyomdában.

Az NVI elnöke elmondta: a jóváhagyott szavazólapokon látszik, hogy kevesebb a jelölt, mint négy évvel ezelőtt, emiatt könnyebben áttekinthető, kisebb szavazólapok készülnek. Az országos pártlistán hat lista szerepel, ez némileg hosszabb, mint egy fektetett A4-es lap.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például a címert és a Magyarország feliratot mutató vízjellel ellátott papírra nyomtatják, a jobb felső sarokban pedig a Szent Korona képét mutató perforációval látták el. Ezeken túl a nyomda szabad szemmel nem látható biztonsági elemeket is elhelyezett a szavazólapokon. A népszavazás szavazólapja A4 méretű és kék színű lesz a kerete – ismertette.

A szavazatszámláló bizottságok kapnak 165 ezer golyóstollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják; a fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják. Kiküldenek a szavazókörökbe 110 kilométer nemzeti színű szalagot is az urnák lezárásához, valamint 55 kilométer nemzeti színű zsinórt. Az elsőválasztók nemzeti színű kitűzőt kapnak ajándékba.

Nagy Attila elmondta azt is, a parlamenti választás és népszavazás költsége 20,8 milliárd forint, és azzal, hogy közös eljárásban bonyolítják le, 7 milliárd forintot lehet spórolni. A nyomdai költség 2,1 milliárd forint.

Az április 3-ai voksoláson több mint 8 millió választópolgár jogosult szavazni.

Az ÁNY Biztonsági Nyomda nyomtatja az egyéb választási kellékeket is, amikkel a szavazás napján a szavazatszámláló bizottságok el tudják látni feladataikat, mint például a jegyzőkönyveket, borítékokat. Ezeket a szavazásig mindenhová kiszállítják.

(MTI)