Hétfőtől alig marad érvényben járvány ellenes intézkedés

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / diksuhin
A kormány a héten döntött úgy, hogy lényegében a legtöbb, járvány ellenes intézkedést megszünteti. A legtöbbeket érintő döntés a maszkviselésről szóló szabályok komoly lazítása.

Már meg is jelent a Magyar Közlönyben a „Koronavírus-világjárvány elleni egyes védelmi intézkedések megszűntetéséről” szóló kormányrendelet. Ennek értelmében megszűnik az általános maszkhordási kötelezettség hazánkban. Így már nem lesz kötelező maszkot hordani

  • a tömegközlekedési eszközökön,
  • az üzletekben,
  • a bevásárlóközpontokban,
  • a postákon,
  • az ügyfélszolgálatokon,
  • a színházakban,
  • a mozikban,
  • a múzeumokban és sportrendezvényeken, valamint
  • a vendéglátó egységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során.

Továbbra is kötelező orrot és szájat egyszerre takaró maszkot viselni a szociális és az egészségügyi intézményekben.

Szakértők szerint egyébként óvatosságból nem árt a zsúfolt helyeken maszkot viselni, sőt nem is tiltott a maszkhasználat!

Hétfőtől lényegében értelmét veszíti idehaza a védettségi igazolvány, mivel a hozzá kapcsolt összes korlátozás megszűnik. A Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is feloldja a kormány. Persze, ha külföldre utazna, akkor a fogadó állam szabályai lesznek az érvényesek, azaz ott kérhetik az oltások igazolását.

Megszűnik az a szabályozó is, amely lehetővé tette a munkáltatóknak, hogy kötelezzék dolgozóikat az oltások felvételére. Ez a szabály csak az egészségügyben és a szociális ágazatban marad fenn.

A MÁV-csoport a rendeletet figyelembe véve, közleményben jelezte, hogy hétfőtől már a közlekedési járműveken, az állomásokon és megállóhelyeken sem kötelező az orr és a száj maszkkal történő eltakarása. Ez érvényes a megállókra is. Mindez kihat a vonatok, buszok és a HÉV utasokra is.

A járványügyi korlátozások feloldásával összhangban hétfőtől nem kell a közösségi közlekedésben maszkot viselni – tudatta a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-vel. A BKK az ügyfelek egészségének védelméért azt kéri, használják a személyes értékesítőhelyeken elhelyezett kézfertőtlenítőt, érintésmentes bankkártyás fizetést és a személyes kapcsolatok nélküli ügyintézést, a BudapestGO applikációt.

A Váci Egyházmegye is jelezte, hogy már nem lesz kötelező a maszkhasználat a templomokban. A kiengesztelődéskor azonban a kézfogás továbbra sem ajánlott.

(dho, Magyar Közlöny, MTI, MÁV-csoport, Váci Egyházmegye)