Orbán Viktor – Háborús helyzetben stratégiai nyugalomra van szükség

//Berényi Attila
Magyarország nem áll tapasztalatok nélkül, amikor kezelnie kell egy olyan helyzetet, amikor a szomszédjában háború dúl – mondta a magyar miniszterelnök az M1-nek adott rendkívüli interjújában.

Orbán Viktor kiemelte, hogy stratégiai nyugalomra van szükség, óvakodni kell az átgondolatlan döntésektől. Ilyen javaslatnak nevezte azt a baloldali felvetést, hogy katonákat vagy fegyvereket küldjünk Ukrajnának. A kormányfő szerint Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. A politikus azt mondta, hogy nincs is olyan fegyver, amit nélkülözhetnénk. A rendelkezésre álló hadi eszközökre szüksége van a keleti határnál felvonuló Magyar Honvédségnek. Bár elkezdődött egy haderőfejlesztési reform, ám ennek eredményei csak később lesznek érzékelhetőek.

„A következő évtized a biztonságról szól. Arról, hogy ki tud az országának biztonságos életet teremteni.”

A miniszterelnök szerint különbséget kell tenni a messzi muszlim világból, a jobb élet reményében érkezők és az ukrán menekültek között. Aki egy szomszédos háború elől menekül, annak segítséget kell adni.

„Magyarország barátja Ukrajnának.”

Az Oroszország ellen hozott Uniós szankciókról a miniszterelnök azt mondta, hogy most nem okosnak kell lenni, hanem egységesnek. Ezért támogatja az EU szankcióit a magyar kormány. Hazugságnak nevezte, hogy Magyarország meg akarta volna vétózni az orosz bankok SWIFT rendszerhez való hozzáférésének korlátozását. Határozottan kijelentette, hogy Paks kérdését a szankciók kérdéséből ki kell hagyni.

Nem érinti a magyar energetikai biztonságot és a rezsicsökkentést az orosz-ukrán konfliktus, jelentette ki.

„Minél inkább elhúzódik a háború, annál nagyobb a veszélye annak, hogy kárpátaljai célpontok is megjelennek.”

Az a kérdés, hogy a háborús helyzetet tudjuk-e felelősen kezelni – mondta a köztévének nyilatkozva Orbán Viktor miniszterelnök.

(dho, MTVA)