Megint egyre több a szabadtéri tűz – felhívás!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / kichigin
A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet. Azt talán nem kell ecsetelni, hogy ez milyen károkhoz vagy veszélyhez vezet. Dunaharasztin ráadásul tilos az ilyen égetés!

Az utóbbi napokban nagyon sokhelyütt keletkezett szabadtéri tűz. A katasztrófavédelem éppen ezért a szabályok betartására figyelmeztet. Aki egyébként nem tartja be az előírásokat, az kemény bírságra számíthat. Még ősszel írtuk meg amit erről tudni kell.

Drága mulatság a kerti égetés – súlyos bírság vár a szabályszegőkre

A tűzoltók figyelmeztetése szerint amennyiiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít (Dunaharasztin tilos!) a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobja el, gyűjtse össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. De a csikkeket sehol sem kellene eldobni, akkor sem, ha már nem okoznak tűzveszélyt, mert rendkívül környezetszennyezőek.

(katasztrófavédelem.hu)