Drága mulatság a kerti égetés – súlyos bírság vár a szabályszegőkre

//Berényi Attila
kerti-egetes-oszi-levelek_freepik-baleha_20211112

Képünk illusztráció. forrás: freepik / belha

Hiába az ingyenes zöldhulladék szállítás, az állandóan rendelkezésre álló komposzt alapanyag leadási lehetőség még mindig többen égetik el a kertjükben az avart, gallyakat, száraz gyomokat. Pedig jogszabály tiltja ezt, a tűzoltóság pedig most súlyos bírságra is figyelmeztet.

A Katasztrófavédelem közleményben figyelmeztet arra, hogy SZIGORÚAN TILOS az avar és a kerti hulladék szabadtéri égetése. A Dunaharaszti hivatalos oldalán megjelent felhívás szerint: aki megszegi a rendelkezést az a tűzvédelemmel foglalkozók kötelező élet- és balesetbiztosításáról szóló 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján 10.000,- forinttól 3.000.000,- forint összegű tűzvédelmi bírságra számíthat.

Itt az őszi, zöldhulladék gyűjtés időpontja!

A kerti hulladék égetése súlyosan szennyezi a környezetet! Mindössze 100 kg avar elégetésekor annyi veszélyes anyag kerül a levegőbe, amennyi egy közepes méretű település egész légterét határérték felett szennyezheti, állapította meg tanulmányában a Levegő munkacsoport. Azaz, aki ezt teszi az szó szerint mérgezi a saját családját és a környezetében élőket!

Ha azt látja, hogy valamelyik kertben égetik az avat, először szóljon, legyen inkább jó szomszéd. Ha viszont nincs hatása a kérésnek, hívhatja a tűzoltókat, akik minden ilyen esetben kivonulnak, és ők szólítják fel az égetés befejezésére az érintettet vagy oltani kezdenek. Ez után természetesen jön a vaskos bírság is! Erről itt írtunk korábban.