Idén is megszámolják az erdei fülesbaglyokat

//Tóth Gábor
fulesbagolyfelmeres_freepik_kunchit_20200507

Képünk illusztráció, forrás: freepik

Ahogy minden évben, így most is meghirdeti Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az erdei fülesbagoly telelőhely felmérését. Ebben bárki részt vehet, így akár nagyszerű családi program kerekedhet belőle.

Az Európában fészkelő tizenhárom bagolyfajból tizenkettő Magyarországon is előfordult már. A hazai fészkelők közül kettő, elsősorban az erdei fülesbagoly, alkalmanként pedig a réti fülesbagoly is csapatosan telel lakott területeink fáin. Magyarországon az ilyen telelőhelyeken többnyire néhány vagy néhány tucat madár látható, a százas példányszám már ritka, olvasható az MME ismertetőjében. Feltételezések szerint azért települnek be a városokba, mert a környék szántóin, legelőin több a számukra táplálékot jelentő rágcsáló.

A tapasztalatok alapján a megszokott tevékenységeink nem zavarják a baglyokat. Ezeket a madarak senki nem kényszeríti a belterületekre, maguk választják a téli hónapokra nappali szálláshelyül az ember közvetlen közelségét, elfogadva az ezzel járó hatásokat.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkron számlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart.

Az adatok rögzítésére és beküldésére két adatlapforma is elérhető, ezek a szükséges tájékoztatást is tartalmazzák, írja az MME:

  • internetes Google form jelentőlap, ami a terepen, okostelefonon is könnyedén kitölthető és továbbítható,
  • papíralapú jelentőlap is elérhető itt,
  • a Madáratlasz Programban résztvevők a megszokott MAP felületet használhatják, a Projekt mezőben a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése) alkalmazva.

Az egyesület azt kéri, hogy a számlálók óvják meg a baglyok nyugalmát. Ne vonuljanak csoportosan a „nappalozó” fákhoz, a felmérést lehetőleg egy ember végezze. A legjobb a távcső használata. Ha azt tapasztalja, hogy az addig békésen, felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal (ilyenkor a madarak vastagsága a felére-harmadára csökken), felmeresztett tollfülekkel kezdenek figyelni, húzódjon még hátrább. Ha mégis megriadnak a baglyok, akkor ott kell hagyni a helyszínt, hogy pár kör megtétele után visszatérhessenek a fára.

Dunaharaszti környékén is telelnek és élnek fülesbaglyok, sőt a városban is előfordulnak. Egy szerencsétlenül járt példányt a napokban találtak meg a Tollas Barát Madármentést segítő önkéntesek a Kálvária domb mögött.

(MME)