Ne menjen a szabadvizek jegére!

//Tóth Gábor
jegre-menes_policehu_20220114

kép: police.hu

Az utóbbi napokban elég hideg volt ahhoz, hogy a természetes vizek teteje megfagyjon. A rendőrség most arra figyelmeztet, hogy ezekre rámenni tilos és veszélyes!

A szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Tilos a még biztonságosnak ítélt jégre is rámenni, áll a police.hu oldalon megjelent felhívásban.

A szabad vizek jegére nem csak a sportolásra, csúszkálásra vágyók mennek, hanem azok is, akik horgászat, illetve szellőztetés céljából léket vágnak. Lékvágása esetén a jégmentessé vált területet legalább 50 méter távolságból felismerhető módon meg kell jelölni. Az 1 m2-t meghaladó területű léket nem elég megjelölni, azt 1 m magasságban, legalább 10 cm széles piros-fehér csíkozású korláttal körül kell határolni.

Dunaharasztin egyébként is rendelkezésre áll az itt élőknek egy ingyenesen igénybe vehető műjégpálya. Éljen ezzel a lehetőséggel és ne kockáztassa az életét a természetes vizeken! Ez február 13-ig várja a korizni vágyókat!

Jégpálya mustra: Dunaharaszti, Soroksár, Csepel

A jégen tartózkodás során, ha gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön a jégre, hogy minél nagyobb felületen legyen terhelve és próbálja a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni. Beszakadás esetén igyekezzen a jég szélében megkapaszkodni és lábával a part felé lökni magát, illetve kérjen segítséget. A megkapaszkodás, illetve a part felé igyekvés során kerülje a felesleges mozdulatokat, hogy megőrizzék a ruházatukban lévő szigetelő légréteget. A partot érést követően azonnal menjen meleg helyre, szárítkozzon meg, igyon forró italt, de kerülje a kávé és az alkohol fogyasztását.

Ne kezdjen felelőtlenül mások mentésébe, mert ez csak tetézheti a bajt. Életét kockáztathatja, illetve további beszakadások keletkezhetnek. Hívjon segítséget! A mentést végzőt kötelekkel illetve társakkal biztosítsa! Ha más eszköz nincs, egy hosszú, de erős ágat, ruhadarabot nyújtson a jégbeszakadtnak, ha többen vannak, egymás lábát fogva – mint egy hason fekvő lánc- segíthetnek. A mentést követően hívjanak mentőt!

(police.hu)