Oltási igazolvánnyá alakul a védettségi kártya!

//Berényi Attila
vedettsegi-igazolvany_dho_20210423

Védettségi igazolvány, fotó: dho

A kormány döntéseit ismertette a kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely felhívta a figyelmet, hogy a megbetegedések száma, az omicron vírusvariáns hatására rohamosan növekedni fog, ám a remények szerint ezzel együtt nem nő meg a kórházban ápoltak és a halálos áldozatok száma.

A miniszter bejelentette, hogy a védettségi igazolvány 2022 január 15-től oltási igazolvánnyá alakul, mert az átesettség fogalma mást jelent az omikron után, mint eddig. Ugyanis a betegség ellen a politikus szerint nem a betegségen való átesettség, hanem az oltás jelent védelmet. Új igazolványokat a régiek helyett nem adnak ki, azokat nem cserélik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve aki már két oltást kapott, és az utolsó vakcinát 6 hónapon belül vette fel. Ez kell az igazolványok érvényességéhez. A 18 év alattiak esetében a két oltás továbbra is elegendő.

A kormány lerövidíti karantén kötelezettség idejét. Felnőttek esetében ez 7 nap, és negatív teszttel lehet szabadulni a karanténból 5 nap után. Ez azért van, mert az omicron gyorsabb lefolyású betegséget idéz elő – mondta a miniszter.

Az iskolák esetében a felső tagozatban már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsótagozatra is. Tehát ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karantén kötelezettség időtartalma 5 napra csökken. Ám ez utóbbi kötelezettség csak az oltatlan gyerekek esetében áll fenn. Ha a technikai feltételek adottak, akkor online is közvetíthető az oktatás a karanténban lévő gyerekeknek.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy orvosi javallatra lehetőség lesz a negyedik oltás felvételére. Az erről szóló kormányrendelet még a héten megjelenik.

A kormányzat hivatalos tájékoztató oldala szerint 9216 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 318 093 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 81 beteg, így a halálos áldozatok száma 40 164 főre emelkedett. A beoltottak száma 6 299 590 fő, közülük 6 045 893 fő már a második, 3 306 370 fő pedig már a megerősítő harmadik oltását is felvette. (2022.01.13.-as adat)