Már ügyvédnek is kiadják magukat az unokázós csalók

//Tóth Gábor
unokazos_freepik_toefotofreepik_220105

Képünk illusztráció. forrás: freepik / teofotofreepik

A különféle csalásoknak, átveréseknek bárki áldozatul eshet. A tapasztalat azt mutatja, hogy az áldozatok rendkívül széles körből kerülnek ki, létezik azonban egy különösen sebezhető réteg, ez pedig az idősek csoportja, áll a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya közleményében.

Az úgynevezett „unokázós” csalók nem pihennek, folyamatosan új legendákkal, történetekkel igyekeznek áldozatuk pénzét kicsalni. A csalás lényege, hogy unokának, családtagnak vagy más közeli hozzátartozónak kiadva magukat telefonon hívják fel az idős embereket, és valamilyen okra, például tartozásra, balesetre hivatkozva készpénzt vagy pénzzé tehető értéket csalnak ki tőlük.

A legújabb módszerük, hogy ügyvédnek adják ki magukat a telefonban, és a családtag letartóztatásának hírét közölve pénzt kérnek a szabadon bocsátásához.

FONTOS! Abban az esetben, ha ilyen tartalmú telefonhívást kap, bontsa a vonalat és ellenőrizze a kapott hír valóságtartalmát!

  • Ne bízzon meg a váratlanul telefonon vagy személyesen jelentkező idegenekben!
  • Ha gyanús telefonhívást kap, haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot unokájával, hozzátartozójával, mivel így tudja ellenőrizni a hívás valódiságtartalmát.
  • A hívófél beazonosításnál a visszakérdezés, konkrét kérdések segíthetnek.
  • Soha ne adjon át pénzt, vagy más értéket idegennek!
  • Bűncselekmény gyanúja esetén értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számon.
(ELBIR)