Az advent tűzveszélyes!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik
A lakástüzek a leggyakrabban az adventi koszorúkhoz és a gyertyákhoz köthetőek. Helytelen használatuk a szabadban és zárt térben egyaránt könnyen tüzet okozhat. Ennek veszélyeire hívja fel a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a lakosság figyelmét.

A közlemény szerint az éghető anyagú koszorút mindig helyezze nem éghető, hőszigetelő alátétre, a gyertyák, mécsesek csak nem éghető tartóban legyenek.

A lángok közeléből távolítson el minden gyúlékony anyagot, arra is figyeljen, hogy a gyertyák, mécsesek ne tudjanak felborulni.

Soha ne engedje teljesen leégni a gyertyát, mécsest és ne hagyja a kanócot eldőlni. Az égő gyertya, mécses oltására mindig tartson a közelben megfelelő eszközt. Ne engedje, hogy a gyertyákat és a mécseseket gyerekek gyújtsák meg. A gyermekeket ne hagyja felügyelet nélkül olyan koszorú közelében, amelyen égnek a gyertyák.

Ha mégis tűz keletkezne a lakásban, azonnal mentse ki a lakásban tartózkodókat, értesítse a tűzoltóságot és ha tudja, kezdje meg a tűz oltását.

Az oltáshoz használhat nedves pokrócot, egy vödör vizet vagy tűzoltó készüléket. Ha az asztalon keletkezik tűz, gyors segítséget jelent a tűzoltó takaró, vagy akár egy pohár víz is. Ha a lángok testi épségét veszélyeztetik, ne kezdjen bele a tűz oltásba, meneküljön az épületből!

Annak a helyiségnek az ajtaját, ahol a tűz keletkezett, kilinccsel zárja be, így kevesebb oxigénhez jut a tűz, lassabban terjed. Lármázza fel a szomszédokat, és hívja a 112-es segélyhívószámot!

(PMKI)