Ismét korlátozások az erősödő járvány miatt!

//Berényi Attila
Képünk illusztráció! forrás: freepik / wirestock
Három döntést hozott a kormány, reagálva a koronavírus járvány erősödő negyedik hullámára.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón bejelentette, hogy a kabinet döntése értelmében:

  • A munkaadók előírhatják az oltást a munkavállalók részére, bár részleteket erről nem közölt. Kérdésre válaszolva később elmondta, hogy erre minden munkáltatónak joga lesz. A szabályozás az első két oltásra vonatkozik majd, bár egészségügyi okból mentességet lehet kérni. Az állami szerveknél kötelező lesz az oltás, az önkormányzatok maguk dönthetnek erről. Ha egy dolgozó nem veszi fel a kötelezettség ellenére sem az oltást, akkor fizetés nélküli szabadságra küldik, egy év múlva pedig megszűnik a munkaviszonya.
  • November elsejétől, azaz jövő hétfőtől minden közösségi közlekedési eszközön újra maszkot kell viselni.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat rendelnek el. Ugyanezt a szociális intézményekben az intézményvezető vezetheti be.

A politikus elmondta, hogy már most látszik, hogy lesz további megugrás a fertőzöttek számában, egyre többen kerülnek majd kórházba és lélegeztetőgépre. Ám ezek a számok várhatóan elmaradnak majd a korábbi hullámok adataitól.

A mai (2021.10.28) hivatalos adatok szerint egy nap alatt 4039 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 45 beteg, így a halálos áldozatok száma idehaza 30 692 főre emelkedett. A beoltottak száma 5 947 085 fő, áll a kormányzati tájékoztatóban.

(dho, koronavirus.gov.hu)