Megkezdődött az igazi dinnye szezon – egyre olcsóbb lesz a gyümölcs

//Berényi Attila
piac_dinnye_dho_20200725

Korábbi fotó, forrás: dho

Az időjárás miatt két hetet csúszott a magyar dinnye megjelenése a piacon és a boltokban. A hetekben már a hazai termelők is kínálták portékájukat.

Egyes árusok arra számítanak, hogy 200 forint alá kúszik majd be a kilónkénti ár, írta meg a Népszava. A lap szerint 298 forint volt az átlagára a gyümölcsnek.

A múlt szombaton a dunaharaszti piacon ennél még magasabb árakkal találkozhatott a vásárló. Szokásos ármustránkban  300-400 forint közötti ár szerepelt. Az ígéret szerint innentől az árak gyorsan kúsznak majd lefelé.

A Népszava egyébként kigyűjtötte a hipermarketek árait is:

  • a Sparban a dinnye kilóját 239-ért mérték,
  • az Aldiban 219,
  • a Lidlben a magszegény mini görögdinnye 399,
  • a Tescóban 265 forint volt.

Az egykor 10 ezer hektáros hazai dinnye termőterület is előbb a felére, mostanra pedig 3800-4000 hektárra zsugorodott. Ha nem jön közbe valamilyen extrém időjárási fordulat, hirtelen lehűlés, nagyobb esőzés, akkor 170-180 ezer tonnával számolhatnak a gazdák, de nem zárható ki az sem, hogy a hozam eléri a 200 ezer tonnát, és a minőséggel sem lesz gond – nyilatkozta a lapnak Ledó Ferenc a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) zöldség alosztályának elnöke. Az is fontos, hogy a korábban hagyományos Lőrinc napi szezon zárás ma már nem érvényes, ugyanis a modern fajtáknak köszönhetően szeptember végéig még jó minőségű dinnyét lehet venni.

(Népszava, dho)