Itt az újabb hőségriasztás

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / goffkein
Ismét egyre melegebb lesz az idő, így a hatóságok újra kiadták a hőségriasztást!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatai, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az Országos Tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan 2021. július 07-én 00.00 órától 2021. július 09-én 24.00 óráig III. fokú hőségriasztást adott ki, jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Harmadfokú hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Néhány alapszabályt ilyenkor különöse fontos betartani:

  • Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, vezessen óvatosan.
  • A vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjon a vízbe! 
  • Ügyeljen a következő napokban a fokozott vízivásra. Kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, a bőrének megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védekezzen a leégés ellen.
  • Ne hagyjon gyermekeket, állatokat parkoló autóban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.
  • Ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
  • Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. E szerint Dunaharasztin hűsölésre is igénybe lehet venni a Némedi u. 69. alatti Tesco Hipermarketet valamint a Némedi u. 102/a Lidl valamint a Jedlik Ányos u. 1. Aldi áruházakat.

A meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Jelenleg országos tűzgyújtási tilalom van érvényben. Erről itt írtunk korábban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

(katasztrófavédelem, dho)