Betörés lehet abból, ha közhírre teszi: nyaralni ment!

//Tóth Gábor
nyaralasselfie.freepik.nomadsoul1.210705

Képünk illusztráció. forrás: freepik / nomadsoul1

A bűnelkövetők minden lehetőséget kihasználnak, Önön múlik mennyire segíti vagy akadályozza őket.

Sokan szeretik megosztani nyaralós képeiket, élményeiket a közösségi oldalakon. A fotók alatt gyűlő visszajelzéseket aztán ott lesik a telefonjukon a tengerparton. De rosszindulatú emberek is láthatják ezeket a posztokat, akik nem a képek alá raknak like jelet, hanem kihasználják az adódó alkalmat.

Csak azokkal ossza meg, hogy elutazik, akikkel feltétlenül szükséges, illetve akik segítséget nyújtanak Önnek távollétében pl. virágot locsolni, kisállatot etetni, postaládát üríteni mennek. Minél kevesebben tudnak az utazásról, annál kisebb az esélye annak, hogy illetéktelen személy is tudomást  szerez róla, így talán betörőkhöz sem jut el az információ, miszerint lakása/háza üresen áll, áll az Elektronikus Lakossági Bűnüldözési Információs Rendszer közleményében.

A rendőrök ajánlása szerint a közösségi oldalakra ne írja ki a távozás és az érkezés időpontját! Ha szükségét érzi, hogy ezt megtegye, a közösségi oldalt állítsa privátra nyilvános helyett!

Ne felejtse, hogy tudatos bűnözői iparág épült már a közösségi média figyeléséből eredő betörésekre.

A képeket, élményeket ossza meg akkor, amikor már hazaért!

De manapság már az információ is nagy érték, védje meg személyes adatait! Egy nyaralás alatt ellopott okostelefon, vagy más okos eszköz, a benne tárolt információk miatt óriási károkat okozhat Önnek és családjának. Illetéktelen kezekbe juthatnak banki adatai, családi fotói, de akár intim képei is.

Állítson be PIN kódot vagy ujjlenyomatos feloldást a telefon záróképernyőjének feloldásához. Alkalmazzon adatvédelmi beállítást a belső tárhelyen és a memóriakártyán tárolt adatok, fájlok védelmében! Használjon tűzfalat és vírusvédelmi alkalmazásokat!

A nyaralás során készített szelfiket se ossza meg azonnal, várjon vele addig, amíg hazaér. Illetve kerülje azokat a helyzeteket, melyben veszélybe sodorhatja magát, életét, testi épségét egy jól sikerült fotóért.

(Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály)