Több mint 20 milliárd forint jut a népszámlálásra

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / jcomp
A 10 évente esedékes teljes népszámlálást a koronavírus járvány miatt kellett egy évet halasztani. Most megjelentek a kapcsolódó rendelkezések.

Ez év elején már minden elő volt készítve a cenzus megtartásához, már  a lakossági tájékoztató is elindult, amikor a COVID19 miatt egy évvel ki kellett tolni a munkát. Erről itt írtunk korábban.

A Világgazdaság azt írja, hogy kiemelten fontos a társadalmi változások nyomon követése, a valós és friss adatokon alapuló döntéshozatal, ezért a kormány a jövő évi népszámlálás forrásairól döntött. A rendelet szerint 2021–2023 között összesen 20,5 milliárd forintot biztosítanak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részére a népszámlálás lebonyolítására.

A Magyar Közlönyben is megjelent rendelet szerint ebben az évben 3,3 milliárd forintot, jövőre pedig 12,3 milliárd forintot, 2023-ban pedig 4,9 milliárd forintot különítenek el a büdzsében.

Az adatfelvételt 2022. október 1. és november 20. között tartják. Az összeírásból kimaradt személyek és lakásuk pótösszeírását 2022. november 28-ig kell befejezni.

(Világgazdaság)