Évről évre folyamatosan csökken a málna termőterülete Magyarországon, az évek óta stagnáló termésmennyiség pedig nem elegendő a hazai fogyasztói igények kielégítésére – tájékoztatta az Agrárszektort Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. Mindez persze azzal jár, hogy elsősorban Spanyolországból Olaszországból sőt Dél-Amerikából is szállítanak be a magyar piacra.
A málna betakarítása nagyon kézimunkaerő-igényes, a megfelelő számú, minőségű munkaerő biztosítása pedig évről-évre nehezebb és egyre nagyobb költséget jelent a termelőknek, hívja fel a figyelmet az agrárszektor.
A régi magyar ültetvényeken még lehet találkozni a fertődi nemesítésű fajtával, de brit változatok is előfordulnak. Egy biztos, a piacokon egyre többet kérnek el ezért a finom gyümölcsért. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor a következő generációk már nem nagyon fogják ismerni a málnaszörpöt vagy málnalekvárt, mert horribilis árú lesz a készítése és kevés nagymama engedheti majd meg magának ezt a luxust.