Támadnak a kullancsok

//Berényi Attila
Kullancs. forrás: freepik
Amint egy picivel szebb az idő, azonnal jönnek a vérszívók. Ezek egyike, és talán a legveszélyesebb a kullancs. A rovar állaton és emberen egyaránt megtelepszik.

Fontos tudni, hogy a kullancs, az elterjedt tévhittel ellentétben, nem mászik fára, hanem a dús aljnövényzetet kedveli. Kitárt karokkal várja a fűben üldögélve az arra merészkedő leendő gazdatestet. Amint jó helyet talál, támad és nyálát táplálkozás közben a vérbe fecskendezve nagyon sok, súlyos betegséget terjeszt.

A kirándulások, kutyasétáltatás után érdemes átvizsgálni önmagunkat (még a legintimebb helyeket is) és a házikedvenceket. A portyázásból hazatérő cica is jó, ha átesik ezen a teszten. Ha van a bőrben kullancs, azt minél hamarabb el kell távolítani. Erre kiváló egy csipesz is, melyből speciális is van, de tökéletes a szemöldökszedésre használt is. A lényeg, hogy ne nyomja össze a potrohát, mert kórokozókkal teli anyagot öklendezhet a szervezetbe. Ha beleszakad a bőrbe a feje, semmi gond, az majd (mint egy pici szálka) magától kiesik.

A csípés helyén néha látható egy lencsényi pír vagy csomó. Ez nem betegség!

Állatoknak nagyszerű kullancs és bolhariasztó megoldások léteznek. Ezek vagy nyakörv, csepp esetleg tabletta formájúak. Egyeztessen erről az állatorvosával!

A kullancsokról minden fontos információt megtudhat az alábbi két, nagyon szórakoztató és igencsak szabadszájú rajzfilmből. Ezeket a „Zállatorvos” készítette, de az emberi egészségre gyakorolt hatásokat is elemzi. Jó szórakozást!

 

(kamaszpanasz, Zállatorvos / youtube)