A madarak és fák napja van

//Tóth Gábor
Fekete rigó egy fenyő ágán. fotó: dho
Ez a Föld napjának „testvérünnepe”. Célja egyértelműen az, hogy felhívja a társdalom és persze a fiatalabb korosztály figyelmét a természetvédelemre. Időpontját a mindenkor hatályos természetvédelmi törvény rögzíti, ez május 10.

1902. május 19-én, Párizsban egyezményt kötöttek az európai államok a mezőgazdaságban hasznos madarak védelme érdekében. 1902-ben Chernel István ornitológus szervezte meg Magyarországon először a madarak és fák napját, amelyet az 1906. évi I. törvénycikk szabályozott. Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter körrendeletben írta elő: évente egy napot a népiskolákban a tanító arra szenteljen, hogy a tanulókkal a hasznos madaraknak és azok védelmének jelentőségét megismertesse, írja a jelesnapok.

A sulikban így most is mindenütt beszélnek majd a természet jelentőségéről, a fák és a madarak szerepéről. Ha teheti, sétáljon ma egy nagyot akár a Sportszigeten, esetleg a „Csatipart” kiserdőjében vagy valamelyik dunaharaszti parkban. De ha ez sem fér bele akkor íme egy 11 órás (!) felvétel erdei madárhangokkal és az erdő megnyugtató képeivel, akár munka közben is jól ellazít.

(wikipédia, jelesnapok)