Rendőrség: védekezzen a kerékpártolvajok ellen!

//Tóth Gábor
Képünk illusztráció. forrás: freepik / prescott09
A bringa sokaknak mindennapos közlekedési eszköz. Van aki sportoláshoz használja, mások pedig bevásárlásra vagy akár munkába járáshoz. Ha ellopják a biciklit, az bizony nagy érvágás, ezért jobb elővigyázatosnak lenni – hívja fel a figyelmet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya.

A rendőrség néhány tanáccsal segíti a védelemben a bicikliseket.

  • Kerékpárját mindig lakatolja le! Akkor is, ha csak pár percre szalad be pl. a boltba, postára.
  • Erős, vastag lánccal és jó minőségű lakattal rögzítse kerékpárját. Vásárlásnál inkább a drágábbat válassza, mert valószínűleg az jobb is!
  • Figyeljen arra, hogy mihez rögzíti a biciklit! Lehet vastag és erős a lánc, ha egy könnyen elmozdítható oszlophoz, táblához, kerítéshez köti ki.
  • Írja fel a kerékpár vázszámát, egyedi azonosító jeleit, mert ha esetleg ellopják, ezzel segítheti a nyomozást és a mielőbbi megtalálást!
  • Mindig megbízható üzletből, embertől vásároljon kerékpárt! A valós értéknél jóval kedvezőbb áron kínált portéka legyen gyanús! Főként, ha papírokkal sem rendelkezik, előfordulhat, hogy bűncselekményből származó kerékpárt kínálnak önnek eladásra.

A rendőrség már egy regisztrációs rendszerrel is segíti a bicikliseket. Még 2015-ben indult a BikeSafe elnevezésű program. Ennek keretében lehetősége van egyénileg vagy a rendőrség közreműködésével regisztrálni a kerékpárját. Ehhez keresse fel a www.bikesafe.hu oldalt. Részteles felvilágosítást itt a Szigetszentmiklósi rendőrkapitányság ad ebben a  témában.

(ELBIR)