Áldozatokra lesnek a zsebtolvajok

//Berényi Attila
Képünk illusztráció. forrás: freepik / davidengy
Még a korlátozó intézkedések alatt is vannak alkalmak, amikor többen gyűlnek össze egy helyen: tömegközlekedésben, piacon és már a teraszokon. A tolvajok pedig ezekre az alkalmakra várnak, áll az Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer szerkesztőségünknek küldött közleményében.

A felhívás szerint egy kis elővigyázatossággal sok kellemetlenség elkerülhető. Ez annál is fontosabb, mert dunaharasztin is voltak már zseblopásos esetek, a közelmúltban is. Erről itt írtunk korábban.

A zsebtolvajok kifinomult módszerekkel dolgoznak:

 • Szeretik a tömeget, ahol lökdösődés, tülekedés van, az számukra ideális terep. Gyakran maguk provokálják ki az ilyen helyzeteket, így a testi érintkezés fel sem tűnik az áldozatnak és már vitték is a tárcáját.
 • Egyesek kezükben álcázó tárgyat (reklámszatyrot, újságot, kabátot, pulóvert stb.) tartanak, és annak takarásában igyekeznek a táskák, zsebek tartalmát átkutatni, vagy társaik mozdulatait fedezni.
 • Gyakran használnak egy jól bevált trükköt. Úgy tesznek, mintha egy könnyű kabátban, zsebbe lenne dugva a kezük, ám a ruhadarabot egy rejtett helyen előre kivágják és így kutakodnak az áldozat táskájában.
 • Csábítja az ilyen bűnelkövetőket a vállon hordott vagy a földre helyezett táska, kosár, a kabátzsebből kikandikáló tárca vagy mobiltelefon. De könnyű préda a cipzáras, mágneszáras táska is.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a zsebtolvaj soha sincs egyedül. A legtöbb esetben a bűnelkövetők munkamegosztásban tevékenykednek:

Elterelő – Eltereli az áldozat figyelmét.
Fedező – A potenciális áldozat mellett eltakarja a tolvaj kezét.
Jelző – Kiszűri a tömegből azokat, akik figyelik őket.
Értékmentő – A lopást követően a helyszínről eltünteti a megszerzett tárgyakat.

A rendőrség a következőket tanácsolja a zsebtolvajok ellen:

 1. Fokozottabban figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen tartózkodik, vagy utazik! Ajánlott válltáskáját maga előtt tartva közlekedni.
 2. Ne tartson okmányokat, értékeket táskája külső zsebeiben!
 3. Ne tegyen egy helyre pénztárcát, okmányokat, lakáskulcsot, mobiltelefont!
 4. Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra vagy a bevásárlókocsiba. Értékeit ne hagyja felügyelet nélkül!
 5. Ismerje fel az elkövetési módszereket, az elkövető személyeket a fenti felsorolás alapján.
 6. Ha gyanúsan viselkedő személyt lát, ellenőrizze értékeinek meglétét!
 7. Ha tetten éri a tolvajt, hangosan kérje az emberek segítségét, értesítsék a rendőrséget!

Ha zseblopást lát, segítse az áldozatot, ne forduljon el. A tömegben tartózkodók figyelmét ilyenkor nem árt felhívni a veszélyre. Ha pedig rendőr kell, hívja a 112-es segélyhívót!

(ELBIR)