Hogyan tesztelik a védőoltásokat? – animációs film

//Berényi Attila
klinikaland3_youtube_20210427

Kép: Semmelweis.hu / Klinikaland film

Manapság az az egyik leggyakrabban kitárgyalt téma, hogy melyik védőoltás mennyire hatékony? Sokak fejében fordul majd az is, hogy a COVID19 járvány elleni vakcinák milyen ellenőrzési folyamaton mentek át.

A témában rengeteg információ jelenik meg, egy részük nem éppen megalapozott. A Semmelweis Egyetem szórakoztató, rajzfilm-sorozat formájában indított kampányt a valós tudnivalókkal.

A legfrissebb epizódban a vakcinák klinikai tesztelésétől a nyájimmunitás kialakulásáig követheti nyomon a folyamatot. A kisfilm látványos és szórakoztató és kerüli az érthetetlen kifejezéseket, tehát nem kell kutatóorvosnak lenni ahhoz, hogy megértük.

Amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát. A vakcinajelöltek esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése, áll a Semmelweis egyetem ajánlójában.

 

A kisfilmsorozat első része a védőoltások működését mutatta be, részletesen ismertetve a hazánkban elérhető COVID19 elleni vakcinák hatásmechanizmusát. Erről itt írtunk korábban.

 

A második részből azt tudhatja meg, hogy miként védi meg magát a szervezet a kórokozóktól, hogyan segítenek ebben a védőoltások.

 

A KliniKaland következő, várhatóan ősszel jelentkező évada is hasonlóan érdekes és fontos témákat dolgoz majd fel közérthetően és humorosan.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A Védőoltások II. szakmai lektora dr. Falus András immunológus és dr. Horváth István klinikai szakgyógyszerész.

(semmelweis.hu)